Tips om te besparen op je bruiloft

10 tips hoe te besparen op de mooiste dag van je leven

Toen wij (Samira en Olaf) zelf halverwege 2008 in het huwelijksbootje zouden stappen, hadden we al snel bedacht dat we geen fortuin wilden uitgeven aan onze trouwdag. Wij kozen duidelijk voor een goedkope bruiloft. Voor ons geen dure trouwjurk of luxe kasteelfeest, maar gewoon een leuke dag met veel gezelligheid en lol! Kortom, we wilden er een spetterend feest van maken en al het overbodige weglaten, om zo geld te besparen. Dat weglaten begon met aan de schoonfamilie heel voorzichtig uit te leggen dat we geen verre familie en vage kennissen op ons huwelijk wilden uitnodigen.
Uiteindelijk is met de zoektocht naar een betaalbare bruidsjurk het idee ontstaan voor een bruidswinkel in betaalbare bruidsmode. En nu, jaren later, zijn wij samen eigenaar van Sam’s Bruidsboetiek in Enschede en doen wij naast betaalbare bruidsjurken ook in bruidsaccessoires, trouwkostuums en exclusieve bruidsmode.

Tip 1: Mindset

Maak er een uitdaging van om je bruiloft zo goedkoop mogelijk te organiseren en laat je geest de vrije loop.

Organiseer een brainstormsessie met een aantal goede vrienden en bedenk wat allemaal anders kan en wat kan afwijken van de norm, om zo te besparen op je bruiloften. Bedenk bovendien wat je allemaal zelf kunt doen: zo kun je zelf d bruidstaart bakken, een bruidsboeket samenstellen, bedankjes in elkaar knutselen, met familie samen een buffetmaaltijd voorbereiden, of bijvoorbeeld je eigen spiegelreflex fotocamera beschikbaar stellen aan je zwager, zodat hij de foto’s kan maken. (toegegeven, hij schiet vast niet zulke mooie beelden als een goede professionele fotograaf, maar toch…)

Er zijn tegenwoordig hele leuke winkels die workshops geven in het bakken van je bruidstaart; ook leuk als activiteit op je vrijgezellendag! Let wel op dat bruidslocaties soms schotelgeld vragen voor de bruidscake die je zelf hebt (laten) (ge)bakken.

Tip 2. Weglaten

Bedenk goed waar je echt waarde aan hecht en streep alles weg wat je niet zo belangrijk vindt. Het is natuurlijk fantastisch om na je bruiloft als bedankje bonbons weg te geven met jullie trouwdatum erop geglazuurd, maar de bruiloft wordt er niet gezelligger of sfeervoller van.

Je zou er voor kunnen kiezen om dit soort dingen weg te laten. Als je dingen weglaat die je niet zo belangrijk vindt blijft er bovendien meer geld over om de dingen die je wel belangrijk vind nog beter te regelen.

Tip 3: Digitaal

We leven in het digitale tijdperk en er zijn heel erg veel dingen die je online kunt doen om kosten te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld via internet uitnodigingskaarten kunnen versturen. En wat dacht je van digitale bedankjes, of een online foto-album?

Tip 4: Tijdstip

Tijd is geld, en besparen op je bruiloft heeft dan ook alles te maken met (het) tijd(stip)… Alles wat je doet in het hoogseizoen is duurder dan in het laagseizoen, en het sluiten van een gemeentelijk huwelijk op een doordeweekse dag is goedkoper dan op vrijdag of zaterdag. Op maandag is het soms zelfs gratis! Trouwen buiten de populaire (lente en zomer)maanden kan een beste besparing opleveren op je trouwlocatie.

Tip 5: Gasten

Nodig alleen de mensen uit met wie je echt een goede band hebt en laat alle anderen achterwege. Een vriend van me zei ooit: “ik vind alles best, zolang ik mezelf maar niet hoef voor te stellen op mijn eigen bruiloft.” Je kunt bijvoorbeeld wel je collega’s, maar niet hun partners uitnodigen.

Uiteraard vraag je je gasten om geld te geven in plaats van originele en misschien wel nutteloze cadeaus.

Tip 6: Trouwlocatie

Je kunt natuurlijk trouwen in de grote achtertuin van je schoonouders, maar de meeste bruidsparen kiezen toch voor een professionele trouwlocatie. Goede trouwlocaties die maatwerk bieden kunnen vaak verrassend betaalbaar blijken.

Zelf zijn we getrouwd bij Parklocatie de Jaargetijden in Enschede en daar waren wij zeer positief verrast over de kwaliteit van het buffet en de feestelijkheden, ten opzichte van de kosten.

Tip 7: Trouwpak

Als je al ruim een jaar van tevoren weet dat je gaat trouwen en jullie gaan dit seizoen toevallig nog op vakantie naar Thailand, laat dan je trouwpak maken bij een goede tailor in Bangkok! Let wel op dat je je laat leiden door reviews, want er zijn erg veel slechte pakkenmakers op de markt.

Heb je geen tijd om naar Thailand te vliegen dan zorg je ervoor dat je zowel de bruidsjurk als het trouwkostuum bij ons in de winkel aanschaft, dan kunnen we je nog een leuke korting cadeau doen namelijk!

Tip 8: Bruidsjurk

Er is veel te vinden op internet over goedkope en betaalbare bruidsjurken. Je moet echter wel heel erg opletten dat je geen Chinese namaakjurk op de kop tikt, want de kwaliteit daarvan kan soms echt teleurstellend zijn. Een goede outletshop kan je helpen aan een mooie bruidsjurk van een wat oudere collectie.

Er zijn echter ook veel winkels die je proberen te lokken met stuntaanbiedingen, zoals jurken voor halve prijzen, of enorme gratis accessoire pakketten bij aankoop van een jurk. Bij onze eigen zoektocht liepen we echter verschillende keren tegen de lamp…

Tip 9: Muziek

Een goede live band is natuurlijk heel erg gaaf, en qua sfeer misschien wel onvervangbaar, maar er hangt een prijskaartje aan. Een DJ is wellicht al wat goedkoper en die kan alle muzieksoorten laten horen die je maar wenst. Garantie voor een topfeest!

Maar als je dan toch echt wilt besparen op je bruiloft zou je er voor kunnen kiezen om een goede muziekinstallatie te huren, zelf een gave playlist samen te stellen en een vriend vragen om erop te letten dat de muziek blijft draaien.

Tip 10: Creatief boekhouden

Bankiers en accountants zijn er dol op… Hou de huwelijksreis buiten je trouwbudget en categoriseer die onder de noemer “vakantie”. Dat scheelt een slok op een borrel! 😉