trouwjurken
over romantiek en symboliek

Symboliek van Trouwjurken
Je bent ten huwelijk gevraagd en hebt daarop met volle teugen JA gezegd. En binnenkort zul je dat ongetwijfeld nogmaals gaan doen. Waarom eigenlijk? Omdat je van elkaar houdt natuurlijk! En trouwen is hartstikke leuk en romantisch. En handig als je later kinderen krijgt. Maar welke symboliek gaat er eigenlijk schuil achter trouwjurken? Heb je daar ooit bij stil gestaan?
Allereerst is er de zoektocht naar de trouwjurk, en de symboliek die daarachter schuilgaat. Vervolgens is er heel erg veel te zeggen over de kleur en de vorm van de bruidsjurk en eventuele accenten. En tenslotte natuurlijk het huwelijk an sich. En dan gaan we het nog niet eens hebben over de achterliggende gedachten van de trouwringen, de sluier, het gooien van rijstkorrels en something old something new, something borrowed something blue…

Trouwjurken en de zoektocht
Zoals gezegd is daar eerst de zoektocht naar de trouwjurk. Daar gaat een heel eigen analogie achter schuil. Deze zoektocht staat namelijk parallel voor dat je er tot op heden altijd alleen voor hebt gestaan. Het zoeken naar trouwjurken gebeurt dan ook nadrukkelijk zonder de aanstaande. Sterker nog, men denkt vaak dat het ongeluk brengt wanneer de bruidegom-in-spe de trouwjurk heeft gezien voordat de grote dag is aangebroken.
Je hebt een leven lang alleen doorgebracht. Familie, vriendinnen en vriendjes daargelaten, moest je het doen zonder een echte levenspartner. Lang ben je, al dan niet bewust, op zoek geweest naar de ware. De man waarmee jij het leven zou delen. De zoektocht naar de trouwjurk staat symbool voor dit leven alleen. Het vinden van “die ene trouwjurk” staat symbolisch gelijk aan het vinden van die ene partner. Romantisch hè?!

Kleuren zeggen meer dan je denkt
Dan kunnen we het gaan hebben over de kleur van jouw bruidsjurk. Kleuren zeggen heel erg veel over trouwjurken en hun eigenaresse, op een onbewust niveau. Het maagdelijk witte staat voor onschuld, onervaren zijn, en een nieuw begin. Het feit dat men tegenwoordig veelal trouwt in off-white, of ivoor, zegt misschien wel iets over het verlies aan onschuld in onze maatschappij. Nog wel een beetje onschuldig en maagdelijk, maar niet helemaal… 😉
Accenten vertellen veel meer. Veel bruiden hebben een voorkeur voor een bepaalde kleur en willen dit laten terugkomen in de bruidsjurk, in het gilet en/of de stropdas van haar aanstaande, en zelfs in de aankleding van de gehele bruiloft. Soms wordt deze kleur zelfs verbonden aan een specifieke dresscode voor de gasten. Iedere afzonderlijke kleur vertegenwoordigt haar eigen waarden.
Een overzicht:
-
Geel staat voor vrolijkheid, voor energie en zon(nigheid) en de lichtheid van het bestaan.
-
Oranje geeft vrolijkheid en vitaliteit weer, warmte en kracht.
-
Rood: symboliseert passie, het vuur van de liefde, hartstocht. Maar ook boosheid en kracht.
-
Blauw staat voor waardigheid, betrouwbaarheid, intelligentie en gezond verstand.
-
Groen is de kleur van welvaart en vruchtbaarheid, van voorspoed vrede en kalmte.
-
Paars is een koninklijke kleur, en staat voor waardigheid en spiritualiteit.
-
Bruin symboliseert geborgenheid en stabiliteit. De kleur bruin omvat alle andere kleuren in het spectrum.
-
Zwart is een bijzondere: de kleur zwart staat enerzijds voor rebelsheid, voor het afzetten tegen de status quo, maar het is tevens een spirituele kleur en staat ook voor waardigheid.

Trouwjurken en hun vorm
De vorm van trouwjurken is ook een belangrijke symbooldrager in ons verhaal. De klassieke A-lijn is hierin erg belangrijk. Deze weerspiegelt namelijk enerzijds het maagdelijke, en anderzijds de vruchtbaarheid. De A-lijn allereerst bestaat uit een strak bovenlijf, die vroeger zelfs zwaar werd ingesnoerd door middel van een corset. Dit weerspiegelt enerzijds de vrouwelijke vruchtbare (sexy) vorm, echter staat dit tevens voor de insnoering van de drift en dus voor het maagdelijke. De rok eronder loopt wijd uit, waardoor er nadruk wordt gelegd op de beschikbaarheid. Er wordt als het ware een pad aangelegd voor de mannelijke gever van het leven. Vroeger werd er immers vanuit gegaan dat gedurende de huwelijksnacht de ontmaagding plaats vond en dat er een poging tot zwangerschap werd ondernomen.
Het summum…
Tot slot is er dan het huwelijk, een gebeurtenis die bol staat van de symboliek! De samensmelting van het vrouwelijke en het mannelijke. Het afsluiten van het oude en het begin van het nieuwe, waarbij de onschuld en onervarenheid wordt afgelegd en een geheel nieuw samenzijn voor in de plaats komt. Het moment van de kus en het om de vinger schuiven van de ringen vertegenwoordigt dit moment suprême. Er is geen weg meer terug en het oude wordt afgezworen. Een nieuw bestaan breekt aan. Niet voor niets wordt het huwelijk gezegend door een persoon van aanzien. Zij het een geestelijke in de kerk, of een ambtenaar van de gemeente. Het gaat hier immers om een significante stap op de ladder van het leven: een leven vol van samenzijn, gezelschap en vruchtbaarheid, van groei, ontplooiing en ontwikkeling.

Je vraagt je af waarom er tegenwoordig toch zoveel mensen zijn die ervoor kiezen om niet te gaan trouwen… ;P